Mei 2020  

Ons werk in deze tijd

Corona heeft het sociaal werk op zijn kop gezet. De afgelopen weken hebben de welzijnsorganisaties alles op alles gezet om zoveel mogelijk van het werk voort te zetten. Vanuit huis en ook nog steeds op straat. Juist nu moeten de mensen in kwetsbare posities op ons kunnen rekenen. We zijn maximaal online, zoeken contact met kwetsbare jongeren en ouderen, in Amsterdam is er Voor elkaar in Amsterdam, in Zaanstad draaien de Sociale Wijkteams door en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Bijzonder is het gemak waarmee welzijnsorganisaties, partners en gemeente elkaar weten te vinden nu dat echt nodig is. Iets om vast te houden nu we invulling moeten gaan geven aan de versoepeling van de maatregelen voor de jeugd onder 18 jaar en we daarna ons werk naar verwachting voorlopig in de 1,5 m samenleving moeten doen.

In deze nieuwsbrief vertellen we als DOCK over ons werk in Amsterdam en Zaanstad in deze tijd.

Met vriendelijke groet,

Godfried Lambriex

Kinderpakketten

Zaanstad

Komende weken gaan de sociale wijkteams in Zaanstad door met het uitdelen van de kinderpakketten. Dit initiatief is gestart in Poelenburcht door sociaal werker Naïma Toutouh en inmiddels succesvol uitbreid naar de wijken Pelder Hoornseveld, Rosmolen & Zaandam Zuid. Het Sociaal Wijkteam Poelenburg deelt thuispakketjes uit met boeken, spelletjes en kleurplaten aan kinderen uit de wijk. Dit doen zij o.a. in samenwerking met Kinderzwerfboek voor gratis boeken en de studenten van buurtinitiatief Vooruit helpen met het samenstellen van de ‘doe-boekjes’ voor thuis. Op deze manier bereiken we de kinderen en ouders thuis en dragen we bij aan een prettige thuisomgeving. Wilt u helpen of heeft u leuke en/of leerzame boeken, kleurboekjes en gezelligheids-spelletjes? Leg dan contact met onze sociaal werker Naïma via 06 2847 4086. 

Meerijden met de Corona Bus

Centrum & Nieuw-West

Een speciale bus, de zogenoemde Corona/Social Distance Bus, rijdt vanaf eind maart door de wijken van Amsterdam om bewoners te instrueren hoe ze om moeten gaan met social distancing. DOCK jongerenwerkcollega’s uit Centrum en Nieuw-West rijden er wekelijks rondjes mee. De meerijdende jongerenwerkers zullen waar nodig jongeren aanspreken en hen informeren over de maatregelen rondom het coronavirus. De bus rijdt door alle wijken van Amsterdam en blijft rijden zolang dat nodig is. Jongerenwerker Fawzi uit Amsterdam-Centrum vertelt: “Het was een super ervaring en we hebben veel buurtbewoners bereikt op de Oostelijke Eilanden. De reacties waren goud. Zo kregen we van mensen massaal hun duim te zien en kregen we veel complimenten. Jongerenwerker Qais uit Nieuw-West legde de tour vast op Facebook, bekijk hier de video!

Voor Elkaar In Amsterdam

Amsterdam-Centrum

Door het coronavirus kunnen we het beste uit elkaars buurt blijven. En kun je beter binnenblijven als je tot een kwetsbare risicogroep behoort. Zo gaan we verspreiding tegen. Maar hoe kom je dan aan je boodschappen? En hoe ga je naar een belangrijke afspraak? Is er nog wel iemand waar je je verhaal aan kwijt kan? Juist nu, in onzekere tijden, is voor de oudere en/of kwetsbare Amsterdammer sociaal contact en praktische hulp belangrijk. Het idee dat de buitenwereld er nog voor je is en dat je kan bellen voor hulp of een luisterend oor zorgt dat je je minder alleen voelt. Onze DOCK-collega’s uit Amsterdam-Centrum zijn aangesloten bij het initiatief Voor Elkaar in Amsterdam. Deze hulplijn is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur en wordt o.a. bemand door collega's van DOCK en vrijwilligers van andere sociaal werk organisaties. 

Namens DOCK: een gezegende ramadan!

Dit jaar, in coronatijd, is de ramadan anders dan andere jaren. Waar er anders veel samen wordt gedaan, bij elkaar op bezoek en gezamenlijk eten of sporten, zijn mensen nu meer op zichzelf aangewezen of blijft men thuis met het eigen gezin. Toch is er nog wel veel mogelijk. In het filmpje moedigen bewoners en DOCK’ers jou aan met wat je wél kan doen tijdens de ramadan. Breng tijd met je gezin door, ga niet op bezoek, maar bel familie en vrienden. Houd vol. DOCK ondersteunt en organiseert tijdens de ramadan van 23 april tot 23 mei allerlei initiatieven.

Gezonde voedselpakketten

Amsterdam-Noord

Afgelopen maand deelden onze participatiemedewerkers ruim 250 groentepakketten uit vanuit het Huis van de wijk de Banne. Growwizzkid en World Horti Center hebben de handen ineengeslagen om namens diverse partners in de tuinbouw honderden kinderen in Amsterdam en Utrecht te voorzien van een gezonde verrassing. Met de Nederlandse tuinbouw als afzender ontvangen de gezinnen een Tas voor Thuis. Deze tas bevat een gezond pakket, waarmee de kinderen de kracht van de tuinbouw kunnen ontdekken. Zo kunnen ze zelf op onderzoek uitgaan wat er allemaal mogelijk is met groene producten zoals paprika’s, potplanten, cressen, verse soep, tomberries, zaden en perkgoed. Alle pakketten zijn verdeeld onder alle Huizen van de Wijk in Amsterdam Noord, het Leefkringhuis (voedselbank) in de Banne en via onze collega’s van het OKT (Ouder- en Kind Team). Zo hebben we samen 250 kwetsbare gezinnen kunnen bereiken en van een gezond pakketje voorzien.

VoorelKaartje

Amsterdam-Noord

De DOCK jongerenwerkers in Noord hebben inmiddels ruim 80 kaartjes opgehaald voor de ouderen in verzoringstehuizen. Met de speciale Corona bus rijden we door de wijken van Noord om de handgeschreven kaartjes op te halen. Tenslotte vragen wij de mensen of zij het leuk vinden hun adres en eventueel nummer achter te laten op de kaarten zodat de ouderen en kaartje terug kunnen sturen of even kunnen bellen in tijden van eenzaamheid. Bekijk deze video en zie hoe we de kaartjes ophalen! 

 

Blijf ons volgen

DOCK blijft graag in contact. Wij doen dit telefonisch, digitaal en in de wijk. Op onze aangepaste website vind je het actuele aanbod met o.a. (online) initiatieven die onlangs zijn gestart. En informatie over het reguliere aanbod dat momenteel op een andere wijze doorgaat. Jongeren kunnen ons bereiken via social media of WhatsApp voor een praatje, vragen of ondersteuning. Op de hoogte blijven van alle initatieven? Volg onze Instagram accounts per stadsdeel: 

Instagram Noord 
Instagram Nieuw-West

Instagram Oud-West
Instagram Bos & Lommer
Instagram Westerpark
Instagram Centrum 

Contact

Mocht u geen prijs stellen op het ontvangen van onze nieuwsbrief, dan kunt u zich via onderstaande blauwe link afmelden. Hebt u een vraag over een van bovenstaande artikelen? Of wilt u meer weten over onze werkwijze? Stuur een e-mail naar amstel.zaan@dock.nl of bel naar ons regiokantoor, 020 333 02 64. Of neem een kijkje op onze website.